Quantcast
Channel: Vixy
Viewing all 402 articles
Browse latest View live

2019, vei fi minunat!

$
0
0
Am asa un sentiment placut cand ma gandesc la noul an...
Este ceva ce ma indeamna sa-l simt si sa-l zaresc intr-o lumina calda, placuta si plina de frumos. Cu proiecte creative si educative, cu experiente  noi si trairi exuberante, cu multe zambete si bucurie alaturi de oameni buni si frumosi, prieteni vechi si noi.
Cred ca este prima data cand la inceput de an, imi fac o lista cu ceea ce doresc sa realizez. Gandul imi zburda precum un ied intr-o poienita de primavara, iar mintea nu sta locului nici macar o milisecunda, e multumita cu 4 ore de somn pe noapte.

Asa ca vreau... vreau sa fim sanatosi, apoi pot merge sa descopar carari ne batatorite.


Apoi, voi sapa si voi sapa si voi sapa si atunci cand va fi usor si pufos, dar si atunci cand va fi greu si inghetat, si voi cauta...



Voi dori sa construiesc.


Si sa ridic, sa cresc... pentru mine, pentru el, pentru ei, pentru toti.
Pentru viitor!





Iarna noastra

$
0
0
Pana nu de mult, aveam senzatia ca iarna se cam termina imediat dupa ce se incheie sarbatorile de iarna, adica dupa Sf. Ion ar cam fi gata.
Anul acesta a fost altfel, poate pentru ca, pana in Craciun, am avut de urmarit calendarul advent ce a presupus descoperirea unei carti si a unei activitati aferente, in fiecare zi.

Mereu am avut senzatia ca iarna vine noaptea. Da! Asa mare bucurie era in copilarie cand in diminetile inzapezite venea tata si ne trezea strigand la noi sa sarim repede la fereastra sa vedem ce-i afara.
La fel a fost astazi de dimineata cand am vazut ca totul era perfect, era alb, era curat, era divin.
Si cred ca a fost o coincidenta divina sa pregatim peisajul nostru de iarna, chiar aseara.
De fapt, sa-l incepem impreuna iar dupa ce a adormit pustiul, eu am stat pana am finalizat scena de iarna.

De dimineata, am vazut dubla bucurie pe chipul lui, pentru peisajul de afara si pentru peisajul din camera lui.
Rasplata a fost ca ne-am jucat ore intregi, toata ziua mai exact. Am facut pauza vreo 2 ore, sa iesim la zapada adevarata, ca mai apoi sa ne intoarcem la cea din casa.










Langa orasel, in partea stanga, am creat o mica padure pentru caprioare si lupi, pentru o vulpita simpatica si pentru o veverita ce o zbugheste mereu in parcul din partea cealalta a orasului.





Oraselul nostru l-am decupat dintr-o cutie reciclata. Copacii tot din carton reciclat si hartie alba, pe care am lipit vata de bumbac.
Pentru a sta in picioare, i-am lipit pe felii de lemn.



Dupa ce am desenat si am sters si iar am desenat conturul caselor, am taiat cu un cutter si am obtinut 5 cladiri.


Ca sa ne asiguram ca se potriveste pe dulapul din camera lui, pustiul a fugit repede sa faca un test la fata locului.


Apoi, dupa ce am decupat ferestrele si am lipit usile, am finisat cu zapada lipita, adica vata de bumbac. M-am gandit sa folosim o ghirlanda cu beculete colorate in spatele casutelor astfel ca in dreptul decupajelor ferestrelor am lipit hartie de copt, apoi am vopsit geamurile cu un marker alb pentru a crea tocaria.



De dimineata, mi-a venit ideea sa facem si un fundal bleu, un cer cu fulgi de nea. Am pictat pe hartia tip rola si iata ca am putut sa avem un peisaj de iarna de vreo 1,60 m lungime.


Spre seara, am pus si o cale ferata in zona. Mai sunt vecini care nu detin o masina asa ca erau nevoiti sa calatoreasca intr-un fel, iar trenul a fost o idee buna.



Spuneam mai sus ca m-am gandit sa folosesc pe intruneric, o ghirlanda cu beculete colorate si tare frumos a mai fost cand inainte de culcare, dupa ce am citit ne lipsita carte, am stins lumina si am admirat peisajul nocturn superb.
Asa mult mi-as dori sa fac o magie si sa pot transforma oraselul acesta in realitate, m-as muta acolo.



Toate materialele folosite sunt naturale si o mare parte reciclate, mai putin figurinele si masinutele.

Brazii sunt conuri vopsite, garduletul este din bete de lemn, copacii inzapeziti sunt din carton si vata de bumbac, "pietrele" sunt imprumutate, realizate din lemn de minunata Cristina... Micul ei Vladimir, ne-a permis sa ne bucuram de ele pana in momentul in care va decide si el ca ar dori sa se joace cu ele. :)
Pana atunci, ii multumim si ii spuneam ca nu stau degeaba, ne jucam cu drag si spor cu ele.

Sper ca v-am facut pofta de joaca si va dorim sa va bucurati de iarna ce mai are de gand sa stea pe la noi.

In oglinda

$
0
0
Calendaristic, este ultima luna de iarna, si inca ne mai bucuram de activitati si jocuri ce se potrivesc acestui anotimp.

Pregatisem de asta toamna o rama tip oglinda, adica, intr-o rama de tablou am pus o folie autoadeziva ce imita oglina. Aceasta a fost folosita pentru jocul liber, in care creativitatea sa-si spuna cuvantul, formand diferite modele si patternuri din obiecte naturale ( ghinde, scoarta, felii de lemn, nasturi din lemn, etc.)

Am revenit cu jocul, dar schimband obiectele ce urmau sa faca parte din creatiile "inramate". De data aceasta, i-am pus la dispozitie obiecte potrivite cromatic cu iarna: bile de sticla, margele din lemn vopsite cu alb si bleu, cristale, clopotei argintii metalici).
De data aceasta, am construit impreuna fulgi de nea, iar in scurt timp, pustiul a adus si o familie de copitate salbatice, urmate de o vulpita ce apoi a fost alungata de cerb, pentru a-si proteja puiul.
Pe langa jocul liber de creatie, a fost si un joc de rol cu animalele salbatice ce au plecat prin nea sa-si caute de mancare.
Frumusetea acestei activitati nu este doar vizuala ci si ajuta la dezvoltarea imaginatiei.









Chei si umbre

$
0
0
Ador activitatea aceasta, nu numai datorita cheilor super-super simpatice si dragalase, dar si pentru faptul ca presupune o atentie la detaliu extraordinara plus concentrare maxima.

Cand dis de dimineata, pustiul sare langa masuta, direct in pijama, si iti spune:
" - Uaaauuuu, mami! Ce joc interesant!",
ma pot felicita ca mi-am pus scobitori la pleoape, sa pot pregati activitatea la ora 3 noaptea?
Raspund tot eu... Daaaaa, pentru ca entuziasmul lui m-a facut sa zambesc si sa-mi stearga orice urma de cearcane, vizibile chiar si din avion, la ora 7 si ceva dimineata, cand a dat trezirea.

A intuit destul de repede ce are de facut, asa ca nu a fost nevoie de o prezentare. El a trecut direct la treaba, in timp ce eu am mai motait nitel pe canapea, pana a terminat asocierile si m-a chemat victorios sa vad ce a facut.

Fotografiile sunt facute la runda a doua, cand mos Ene ma cam parasise si puteam sa vad bine prin obiectiv. :))))







Tutorial: casa de marcat pentru cumparaturi

$
0
0
De cand era un ghem de copil, i-am permis sa se implice in rutina cumparaturilor.
Facem lista impreuna acasa si chiar il intreb pe el ce ar prefera sa cumparam. Sunt situatii in care, in magazin, el ma cam trage de maneca si imi spune ca am uitat sa luam lapte, sau banane... ceea ce imi dovedeste ca are o atentie mult mai mare decat as fi crezut.
In magazin, prefer sa iau cos mic cu rotite, sa-i fie accesibil si lui, fata de un carut metalic in care sa-l pun si sa fie imobilizat, pe post de privitor.
La casa de marcat, inca din momentul in care abia daca ajungea la banda pentru produse, i-am permis sa incerce sa aseze cumparaturile, iar la plata, daca doreste, ofera el banii si ia bonul si restul.

Ieri am decis sa facem o casa de marcat. Din carton, cutii si role reciclate.
Atat de mult mi-a placut sa lucram impreuna la acest proiect, si un asa succes a avut, incat astazi, am completat cu accesorii: banda pentru produse si un cos pentru cumparaturi.






Nu vreti sa stiti cat am stat sa calculez un model de banda rotativa, pentru ca pustiul a cerut una mobila, sa-si mute produsele automat... Ei, nu mi-a iesit foarte bine, se misca destul de greu si necesita ambele maini pentru mecanism, asa ca, recunosc ca m-am enervat si l-am lipit cu silicon.



Pot sa spun ca cel mai mare succes l-a avut "scanatorul" de produse.
Vai, cate beep-uri am auzit zilele acestea, de aveam senzatia ca m-am mutat intr-un supermarket. Si am facut cumparaturi de nu mai am un sfant, cred ca toata viata o sa-mi ajunga ceea ce am achizitionat in ultimele 48 de ore.
Si ca sa nu imi vina greata de atata "shopping", din cand in cand, mai eram si casierita, nu doar clienta.

Ah, vreau sa mentionez ca au fost faze amuzante de nu mai puteam de dragul lui cand il urmaream cum isi intra in rol.
Ba i se bloca "scanatorul" si nu citea, ii dadea eroare, asa ca era nevoit sa tasteze, sau se termina rola de hartie pentru bonuri, sau se razgandea sa imi mai vanda un produs ca are defect sau nu mai e pe stoc, sau ca e pentru sotie... :)))




Pentru dezvoltarea limbajului, si alungarea rutinei si a plictiselii, am schimbat tipul magazinului ci am avut farmacie, magazin cu legume si fructe, cosmetice.
Am putut sa introduc cateva notiuni simple de matematica: adunari, cantitati, scaderi. Spre exemplu: aveam pe banda de produse 3 morcovi. Il intrebam cat costa iar dupa ce imi raspundea, ii ziceam ca sunt destul de ieftini si imi ajung banii sa mai adaug, astfel ca as mai cumpara unul sau doi... Cati morcovi am in total?
A avut ideea sa-si aduca flota de camioane si sa faca aprovizionarea cu alimente, iar in urma acestei idei am putut avea conversatii despre sortat legume / fructe, sau sa le aduca in functie de culori.




In concluzie, de vreo doua zile o ard intr-o cheltuiala in stil mare. Bine ca nu m-a costat nimic punerea pe picioare a cestei mici afaceri de familie.

Am sa incerc sa prezint si modul in care am realizat toate aceste obiecte, din cutii de carton reciclat, cutii de pizza si role de la hartia igienica.

Pentru casa de marcat am folosit o cutie pe care am modificat-o nitel, astfel incat sa aiba o parte inclinata pentru afisajul electronic. Dupa ce am decupat cu un cutter, am montat noua cutie, lipind-o cu silicon cald. Am decupat butoanele iar pentru cifre am lipit abtibilduri.






"Scanatorul" de produse l-am realizat dintr-o rola ramasa de la hartia igienica. I-am pus un snur si l-am lipit de casa de marcat.
Tot o rola de carton am folosit si pentru zona bonului.



Banda pentru produse a avut parte de cea mai mare atentie, pentru ca Adrian ceruse una care sa poata fi rotita. Ei bine, am reusit sa fac ceva dar era destul de greu de miscat pentru ca nu aluneca foarte bine cartonul negru iar baza necesita fixare in podea pentru stabilitate.
Am zis pas, si l-am facut fix.


Evident ca se facea coada la casa, banda era plina cu diverse, deci clientii aveau nevoie de separator pentru produse.


Acesta este cosul de cumparaturi desfasurat. A fost nevoie doar de patru zone lipite si un maner.



Cutiuta afisajului numarul casei este infipta intr-un creion lipit pe casa de marcat. Se poate roti si clientul vede suma pe care o are de plata. :)


Sper ca v-am facut pofta de plecat la cumparaturi si de mesterit un mini market chiar la voi acasa.
Spor mult si distractie placuta! Beep! Beeeeep!


MAR-tisoare gustoase si sanatoase

$
0
0
Ooooo, a venit! In sfarsit, a venit! PRIMAVARAAAA!
Sa aveti o primavara frumoasa, cu mult soare si flori si lucruri minunate si bune in viata voastra.

Anul acesta, noi am pregatit MAR-tisoare gustoase si sanatoase.
Cand a ajuns tati seara acasa, a fost extrem de incantat ca o sa aiba un cos intreg de martisoare gustarici delicioase, de oferit astazi. :)

Cea mai dificila parte in realizarea lor, a fost sa alegem merele, sa fie toate cu codite. Oh, pardon, cu peduncul (de cand cu lectia anatomiei unui mar, acum sunt corectata de pusti ca acela este peduncul... ). Apoi am decupat frunze verzi, le-am perforat si legat de mere.
Adrian iubeste merele, uneori mananca si 3 la o gustare, asa ca am avut o activitate pe placulul lui. Mai ales cand este vorba de perforat, e primul. :) Introdusul snurului a fost un pas mai dificil pentru el, dar am fost desemnata eu sa ma ocup.

La multi ani!






Aniversare in stil Montessori

$
0
0
4 ani!
Vai de mine cum a trecut timpul... Au trecut 4 ani?
Poate ca uneori, pentru noi, adultii, este usor sa ne pozitionam in timp si sa constientizam trecerea acestuia, dar pentru cei mici este mai dificil iar metoda Montessori de a celebra viata, este foarte interesanta. Mi-a placut imediat cum a aflat despre ea.

Fiind joi, am planuit ca inainte de a pleca tati la serviciu, sa sarbatorim impreuna cei 4 ani minunati din viata noastra in trei.
A decurs cu noi toti in pijamale, pentru ca imediat cum s-a trezit pustiul, a fugit sa inspecteze casa si a vazut totul pegatit: pe podea plansa cu anotimpurile, fotografii cu el si globul pamantesc, iar pe masuta, 4 cadouri frumos ambalate.

Ceremonia in stil Montessori decurge foarte frumos, cel mic constientizeaza si vizualizeaza lunile anului, cum pamantul se roteste in jurul soarelui, ce s-a intamplat cu el de la nastere si pana in prezent. Lumanarea pozitionata in centru, reprezinta lumina si caldura soarelui.
I-am prezentat ce este aranjamentul de pe podea, cum pamantul se invarte in jurul soarelui si anotimpurile sunt reprezentate prin schimbarile ce apar asupra unui copac. Am pozitionat cifra 28, ziua lui de nastere, exact in dreptul lunii in care s-a nascut si o fotografie cu el din acea zi.
Pornind exact din acest punct a facut un ocol cu globul in mana, si se oprea exact de unde a pornit, adica in 28 februarie. Astfel a trecut un an si i-am aratat fotografia cu el cand avea 1 an, apoi a facut iar un ocol si tot asa pana la 4 ani.
In tot acest timp am cantat.
Inventasem cateva versuri cu rima usor de retinut, si impreuna cu tatal lui am cantat tot timpul cat el orbita cu globul in mana.
Cantecelul l-am gandit sa se potriveasca pentru orice nume, si suna cam asa:

Soarele străluceşte,
Pământul se-nvârteşte.
Adrian a sărbătorit, 
Când 1 an a împlinit!

Cu 2 ani si 3 ani suna la fel ca prima strofa, iar pentru ultimul an am modificat putin:

Soarele străluceşte,
Pământul se-nvârteşte.
Adrian sărbătoreşte, 
4 ani azi împlineşte!















Evident ca o mare bucurie a fost si la desfacutul cadourilor.
A primit o masinuta, pe care din pacate a si ratacit-o in supermarket cand am fost la cumparaturi, fiind extrem de fascinat sa scaneze produsele si sa cantareasca fructele, abia dupa ce am platit a constientizat ca nu o mai are. Vai, bmw-ul lui, gri... :( A fost foarte suparat iar mie in suflet imi curgeau lacrimi la fel de mari ca cele de pe obrajii lui, dar este o lectie din care sunt convinsa ca a invatat ceva.
A mai primit un set de construit un avion din lemn, doua carti si o marime mai mare cu pijamaua mult iubita cu luna, care a ramas destul de micuta si are si gauri cusute, si nu numai, in genunchi. :)))
Cea prezenta sunt convinsa ca o sa ajunga tricou si pantaloni scurti pentru perioada verii.

Ah, ne-am amuzat si indragostit de sunetele pe care le scot pinguinii imperiali.




A fost frumos, emotionant si special!
Merita din plin sa puneti in practica cu cei mici.

Strega Nona

$
0
0
O poveste draguta, ce a fost scrisa si ilustrata de Tomie dePaola prin 1975.
Cand citim si ajung la partea cantecelului oalei cu paste, il cant pe un ritm saltaret, de "Tarantella Napoletana". Vai, si cat de bine se potriveste cand dai si din maini!
Cartea ne-a inspirat sa facem o activitate pentru dezvoltarea motricitatii fine, a rabdarii si concentrarii. Exact ca in realitate, cand pastele sunt puse la fiert, isi maresc volumul, se umla si poti sa le domolesti daca sufli in oala. La fel ca laptele pus la fiert, musai sa supraveghezi oala.
Cat timp pastele erau puse la fiert, dintr-o cutie de carton am taiat cateva forme de casute si le-am desenat cu markerul negru, iar acoperisurile le-am spoit repede cu o pensula si acuarela rosie. Gata oraselul.
Oala in care am pus pastele fierte este un borcanel vopsit tot cu markerul permanent, iar picioarele sunt bucatele de paie de carton, din acelea pentru suc. Evident, mazgalite si ele tot cu markerul negru.

Tot setup-ul a durat putin, iar actiunea in sine presupune folosirea foarfecii pentru a taia pastele fierte.
Ne-au mai ramas paste si le-am pus in caserola in frigider. Daca maine nu vor mai putea fi utilizabile pentru aceasta activitate, sigur gasim noi ce sa facem cu ele. :)














Primavara se numara puii

$
0
0
Stiti zicala: "Primavara se numara bobocii"?
Ei bine, noi avem pui.
Am facut o activitate de numarat pui si de pus in cuiburile corespunzatoare numerelor. Asociere numar - cantitate plus un pic de motricitate fina cand desface ouale.
Tot pentru dezvoltarea motricitatii fine i-am propus sa foloseasca si clestele de lemn , cand  pozitioneaza puii in cuiburi, dar a preferat mana.
Caci... ce-i in mana nu-i minciuna, nu? :))






Gradina din balcon

$
0
0
Anul acesta am decis sa plantam diverse legume, in jardiniere, pe balconul nostru micut.
Proiectul il vom numi "cum cresc legumele", astfel vom vedea fiecare etapa din dezvoltarea acestora, si poate avem norocul sa si savuram din ele.
Este clar ca va fi nevoie de pamant, apa si de soare. Ah, si de multa rabdare din partea micului nostru gradinar curios. Nu-i indoiala ca aici o sa fie ceva de lucru.

Am cumparat cateva ghivece, pamant, seminte si hai la treaba!
In primele dimineti dupa plantare, imediat cum se trezea fugea pe balcon sa vada daca au rasarit plantele sadite de el. Concluzia: nu prea apar peste noapte, asa din senin. :)

Cand au ajuns destul de mari, le-am separat si le-am mutat in mai multe ghivece sa poata sa se dezvolte si sa creasca mai bine.
Am profitat de aceasta etapa si am citit minunata carte a Gerdei Muller " Cum creste gradina mea", apoi am facut asocieri cu cardurile, am analizat radacinile, am vazut partile componente ale plantelor si am rezolvat puzzle-ul din fetru pe care l-am creat in urma cu un an.










Mai jos sunt cateva fotografii de cand le-am plantat, le-am etichetat, le-am udat si le-am urmarit cu mare interes evolutia de zi cu zi.













Impaturire

$
0
0
Desi imi cunosc bine copilul, nu tot timpul reusesc sa-i captez atentia pentru anumite activitati.
Spre exemplu, activitatea de impaturire (pe prosopele de bumbac sunt cusute diferite linii de ghidaj pentru impaturire: pe jumatate, in diaginala, treime, dubla diagonala, etc.) o aveam pregatita de mai bine de doi ani. Am incercat de vreo doua ori sa i-o prezint, dar nu a stat mai mult de un minut sa se uite, asa ca am pus prosopelele deoparte si am trecut peste momentul acesta al meu de nereusita.
Nu degeaba se spune ca un copil invata mult mai repede si usor atunci cand e pregatit, pentru ca exact asa s-a intamplat si in cazul acesta, cand seara trecuta, in timp ce Adrian aproape terminase de mancat si se juca cu prosopul de sters pe maini, iar eu si tatal lui povesteam diverse, il aud cum imi zice: 
" - Mama, vreau sa impaturesc!".
Aleluiaaaa!!! 
Cred ca aveam un zambet pe fata cat casa de mare, in timp ce fugeam sa scot teancul de prosopele pregatite cu mult timp in urma. 
Incercam sa-i fac prezentarea activitatii, in timp ce el imi tot repeta ca stie cum sa faca asa ca m-am retras si am admirat fiecare miscare a lui. Era atat de concentrat ca nici nu ma vedea cum ma invart ca titirezul pe langa el, facand poze. 
Bag de seama ca toate vin la momentul potrivit, deci RABDARE adulti!









1 mai muncitoresc

$
0
0
1 mai muncitoresc prin munca-l sarbatoresc!
Gata vacanta de Pasti, gata distractia la bunici, ne-am intors acasa cu chef de munca.
Oh, si cu ce drag muncesc la acest proiect...


Bile colorate

$
0
0
Unele activitati dureaza extrem de putin sa le realizezi si sa le poti pune in practica.
Spre exemplu acest joculet ce este destinat dezvoltarii atentiei, a concentrarii si respectarii unui tipar. Iei cateva pahare transparente, cateva post-ituri, bile plusate colorate si carioci colorate.
Speram sa fie concentrat pe activitate atat cat sa reusesc sa spal vasele si sa strang nitel prin bucatarie, dar din pacate nu jocul propus de mine l-a tinut ocupat, ci faptul ca si-a creat propriul joc, adica a luat foarfeca si a decupat paharele de pe hartie sa semene cu cele reale. :)))
Pana la urma a fost win-win.





La cules de... fasole

$
0
0
A venit momentul sa ne bucuram de rodul muncii noastre.
Este primul an in care incercam sa crestem legume pe balconul nostru mic. Anii trecuti am fost la strabunica si am ajutat la plantat si la cules, dar din pacate este mult prea departe de noi sa putem sa mergem des in vizita, asa ca anul acesta ne-am mobilizat si pot sa spun ca este altceva cand le ai sub nasul tau zi de zi.
Iata ca proiectul "cum cresc legumele" se bucura de un real succes pe balconul nostru.
Nu m-as fi gandit ca vom avea si o astfel de recolta, dar tare frumos este sentimentul cand stii ca totul este facut de tine, de la zero.
Adrian fiind implicat 100% cam in toate etapele, sunt sigura ca a invatat mult mai repede, usor si placut toate aceste episoade ale dezvoltarii plantelor. Nu vin direct de la supermarket, sau din piata ci pana acolo este un drum nitel mai lung ce presupune munca si rabdare.

Este clar ca nu vom avea o oala mare plina cu mancare de fasole pastai, dar este suficienta cat sa avem satisfactia ca nu am muncit si asteptat degeaba. Sigur vor fi delicioase si vor aduce un plus de savoare intr-o ciorbita.









Accesorii foto - tema Calatorii

$
0
0
Un eveniment unic: nunta.
Un colt foto haios: photobooth.
Un manunchi de accesorii foto personalizate: photoprops.
Tema Calatorii.

accesorii foto personalizate, accesorii foto, vixy.ro, photo props, photoprosps, tema calatorii, nunta, nunta calatorii, nunta tema calatorii, petrecere calatorii, petrecere tematica, nunta tematica, accesorii aparat foto, glob, avion, decupaje personalizate

accesorii foto personalizate, accesorii foto, vixy.ro, photo props, photoprosps, tema calatorii, nunta, nunta calatorii, nunta tema calatorii, petrecere calatorii, petrecere tematica, nunta tematica, accesorii aparat foto, glob, avion, decupaje personalizate

accesorii foto personalizate, accesorii foto, vixy.ro, photo props, photoprosps, tema calatorii, nunta, nunta calatorii, nunta tema calatorii, petrecere calatorii, petrecere tematica, nunta tematica, accesorii aparat foto, glob, avion, decupaje personalizate

accesorii foto personalizate, accesorii foto, vixy.ro, photo props, photoprosps, tema calatorii, nunta, nunta calatorii, nunta tema calatorii, petrecere calatorii, petrecere tematica, nunta tematica, accesorii aparat foto, glob, avion, decupaje personalizate

accesorii foto personalizate, accesorii foto, vixy.ro, photo props, photoprosps, tema calatorii, nunta, nunta calatorii, nunta tema calatorii, petrecere calatorii, petrecere tematica, nunta tematica, accesorii aparat foto, glob, avion, decupaje personalizate


Puzzle din morcovi

$
0
0
Iubitorul meu de ciorbă de fasole este mereu implicat în procesul realizării ei, pentru că ar mânca dimineața, prânz și seara numai "boabe".
Așa că, la treabă micuțule!

În timp ce tăia morcovii îl aud:
" - Mami, uite un puzzle! Am făcut un puzzle!"
Evident că am fost uimită de replica lui, știam că are doar morcovi în față, nici decum un puzzle.
Ce a făcut el?
A început să potrivească bucățile tăiate și să reconstruiască morcovul.

Zic: " - Vai, ce idee minunată! "
Sincer, cred că piciul meu a inventat un joc genial pe care îl voi pune în practică și cu alte legume.





Litere confuze

$
0
0
Hahaha, haios titlu de articol, nu?
Nu literele sunt confuze, ci pustiul meu. Atunci cand venea vorba sa identifice literele mici "p,b,d" le cam incurca si ma intreaba de fiecare data daca a spus corect.
Dovleacul de pe balcon ne-a venit in ajutor si am zis sa facem un mic joc de asociere intre literele mari de tipar si literele mici.
Activitate de indemanare si litere scrise cu markerul, cele mici pe dovleac iar cele mari pe te-urile folosite la jocul de golf.

Sper ca aceasta activitate l-a facut  sa identifice mai usor literelor mici de tipar " p, b si d".









Toamna in noiembrie

$
0
0
Noiembrie!
Ah, deja noiembrie!
Ultima luna a toamnei ne aduce temperaturi extrem de ridicate (22-24 °C) ceea ce ne permite sa ne bucuram de culorile fantastice ale acesteia, stand mai mult timp afara si observand schimbarile naturii. Anul acesta, noiembrie pare a fi luna in care ultimele nuante de verde ale frunzelor, se incapataneaza sa dispara.

Totusi, copacul nostru cu frunze din fetru, astazi si-a umplut coroana cu minunate culori aramii, galbene si pamantii.
In curand or sa cada si cred ca il vom vedea plin cu fulgi de zapada.




Cand veneam de la paine, o vita canadiana ne-a oferit cele mai frumoase frunze. Le-am folosit la un joc de numarat, imbinat frumos cu o activitate de dezvoltare a motricitatii fine, mai exact: manuirea perforatorului.
Jocul este simplu, aruncam zarul pe rand iar Adrian alegea frunza ce urma a fi perforata de atatea ori cat ne arata zarul.
A fost un prilej bun pentru dezvoltarea limbajului si identificarea marimilor obiectelor, in cazul nostru al frunzelor, selectand frunza cea mai mica atunci cand avea de perforat o gaura si pe cea mai mare cand a avut 6 puncte pe zar.










Sepci de vanzare

$
0
0
După ce adoarme copilul seara şi îţi revii niţel după ziua încărcată, lenevind pe canapeaua din sufragerie, te trezeşti că pe la ora 23:30 te apucă pofta de meşterit. Ce faci?
Cauţi repede pe balconul magic: vopselele, cutia cu fetru, foarfeca, lipiciul şi... spor la treabă.
Atât de tare mi-a plăcut cum a ieşit vânzătorul de şepci încât musai am stat să-i cos şi cele 17 şepci.
Şi m-a cam prins ora 3 dimineaţa.

A doua zi puştiul striga prin casă:
"- Şeeepci, şepci de vânzareee! Cine vrea şepci??? O sută unu lei şapcaaa!"

În carte şapca are preţul de 50 de bani bucata, cred că dacă micul meu reuşeşte să vândă 16 şepci cu căte 101 lei, saptămâna viitoare fac prăpăd la Gaudeamus.

Cartea o avem de ceva vreme şi ne place tare mult, iar după ce maimuţele au făcut echilibristică pe ramurile copacului, şi am făcut un joc de rol cu ele şi cu şepcile vânzătorului, mi-a venit ideea să creez un joc cu zar.
Cum pe balconul magic găsesc orice mi-aş putea imagina, am avut un zar de lemn simplu pe care l-am pictat. Pe o latură a zarului am pictat mustaţa vânzătorului, pe alta o faţă tristă iar pe patru laturi  câte o şapcă: gri, maro, albastră şi roşie.
Regulile jocului sunt simple.
Presupune să punem şepcile pe capul vânzătorului respectând ordinea menţionată în carte.
Dacă dai cu zarul şi pică mustaţa, ai dreptul să pui două şepci din fetru, dacă este faţa tristă vei sta o tură, pentru şapca roşie vei pune şapca roşie şi tot aşa pentru celelalte şepci.

Mare concentrare, să nu cadă stiva de şepci de pe capul vânzătorului şi tare distractiv!











Varza si morcov

$
0
0
Un " xi si zero" de toamna. Tin minte cat de mult imi placea jocul acesta cand eram mica.
Nu stiu cum de mi-a venit in minte tocmai acum, dar am decis sa-l prezint pentru prima data lui Adrian ca fiind "varza si morcov". Cei drept, nu detinem un joc "x si 0" cu figurine, ci as fi putut sa i-l prezint cu pixul pe hartie, dar pare mai haios prezentat pe o felie de lemn pe care am facut grilajul cu creta iar elementele sunt legume modelate chiar de noi.
In plus, daca tot este sezonul lor iar pietele sunt pline de legume numai bune de bagat la murat, hop si noi cu varza la inaintare.
A prins destul de repede ideea dar cred ca este primul joc la care incearca sa triseze foarte mult.
Ma amuza ata de tare cand il vad ca se grabeste sa puna el de doua ori la rand sa faca primul 3 legume in line, sau imi muta varza ca sa castige.
In familie am evitat sa facem competitii cu el, mai ales in viata de zi cu zi. Insa, au fost suficiente cateva vizite la bunici in care bunicul fugea la baie sa se spele primul, sa ajunga la masa primul, sau sa termine de mancat primul.
Nu ma plang, caci e bine sa fie pus in situatii diferite iar competia poate fi benefica in anumite cazuri, dar nu cred ca atunci cand este facuta oricand, oricum si din orice.







Viewing all 402 articles
Browse latest View live