Quantcast
Channel: Vixy
Viewing all 402 articles
Browse latest View live

Tutoarial: Tablou din materiale reciclate

$
0
0
Cel mai aglomerat loc din casa noastra este balconul, de fapt balcoanele, ca avem doua. Aici sunt depozitate cutii si cutiute ce ascund comori. Mai exact: materiale didactice, figurine, carduri, recipiente, tavi si vase pentru prezentari, vopsele, fetru, lut si destul de multe lucruri ce pot fi lejer gasite intr-un magazin de art & hobby. Pe langa cele mentionate mai sus, evident ca sunt comorile adunate de noi din natura: ghinde, conuri, frunze, muschi , crengi, pietre, pene, plus materialele reciclate ce vor fi candva refolosite.

Acum, poate va intrebati de ce postez copaci cu frunze abia inverzite cand afara este toamna si in curand va bate la usa iarna?
Cand caut ceva pe balcon gasesc altceva, ce mi-ar fi fost necesar cu cateva zile inainte, asa am patit aseara cand cautam pe calculator, o serie de fotografii cu niste tutoriale despre ferma realizata de noi.
Evident, ca nu am gasit ce cautam dar am dat de tabloul acesta cu un frumos copac inverzit, realizat prin luna mai.
Imi zic: nimic nu este intamplator, mai ales ca astazi este "Ziua reciclarii in America" iar noi avem un tablou realizat complet cu materiale reciclate!


Materialele reciclate folosite:
- capacul unei cutii de carton primita cu niste produse comandate online;
- role de carton de la hartia igienica;
- hartie kraft primita intr-un alt colet cu un teanc de carti.


Pasii sunt detul de simplu de urmarit si pus in practica.

1. Pustiul a taiat fasii din rolele de carton.



2. A rupt si a mototolit hartia, pentru a forma trunchiul si crengile copacului.





3. Eu am lipit o hartie alba pe bucata de carton luata de la o cutie, apoi cu pistolul de lipit la cald am pus hartia mototolita si rondelele de carton pe post de frunze.

In timp ce lipeam, pustiul a luat aparatul meu foto si a-nceput sa-mi faca poze, asa am putut sa am tutoarialul cu fiecare pas in parte.



4. Ultimul pas i-a revenit tot lui. A pictat frunzele.


Mai am foarte multe role de carton pe balcon, si cred ca vom repeta experienta combinarii acestora cu pictura, mai ales ca presupune dezvoltarea mai multor abilitati: folosirea foarfecii, ruperea si mototolirea hartiei intareste muschii mainilor (ce sunt atat de necesari in etapa scrierii).


Prima pirogravura

$
0
0
Am scos "prajitorul" de la naftalina. Cu alte cuvinte, bine ca l-am desigilat dupa un an de la achizitie, in caz ca nu functioneaza sa fiu sigura ca nu am cum sa-l mai returnez. :)))
Dar, pot spune ca astepta sa il folosesc la un proiect special.
Primul meu proiect de pirogravura!!!
Initial am facut cateva teste pe o scandura dar nu aratau deloc bine varfurile pe care le tot schimbam, in timp ce gandeam cu voce tare ca nu reusesc sa fac literele sa arate frumos.
Intr-un final, i-am dat de cap si pustiul urmarind curios langa mine tot procesul, il aud la un moment dat:
" - Uau, mami! Ai reusit! Arata bine nu? Nu??? Sunt mandru! Hai sa te imbratisez!"
Eram extrem de panicata sa nu ma ard, dar nici pe el si totusi m-am topit instant, nu de la aparatul de pirogravura ci cand i-am auzit cuvintele in timp ce se invartea ca titirezul pe langa mine.
Oh, vai, si 3 zile a mirosit a lemn ars in sufragerie, de ziceai ca avem plita cu lemne pentru incalzirea locuintei.
Cadoul a fost creat pentru o minunata fetita de 3+, ce se afla in perioada de varf a "rafinarii miscarilor" iar eu m-am gandit ca alaturi de un set de tesut, acest cadou practic i-ar fi util.
Un spargator de nuci, personalizat cu numele ei.
Noua ni s-a parut simpatica ciuperca iar Adrian deja mi-a cerut o comanda speciala cu un spargator de nuci pirogravat cu numele lui. Nu-i asa ca este draguta ciupercuta de lemn?






In imaginile urmatoare este Adrian in actiune, cu spargatorul lui de nuci nepersonalizat. Insa, i-am promis ca o sa il aiba si el pirogravat cu numele lui. Este perfect pentru spart alune de padure, migdale, nuci romanesti, alune de pamant, nuci pecan.




Istoria bradului de Craciun

$
0
0
Frumos ar fi sa spun, istoria bradului NOSTRU de Craciun, pentru ca de vreo 7 ani avem unul artificial ce a tot avut diferite hainute.

2012 cred ca a fost anul cand l-am achizitionat si am decis sa nu mai folosim brad natural. Aici sunt mai multe imagini in care vedeta este Tuxie.



Putin bleu, in 2013 l-a facut sa fie destul de simpatic, nu?



In 2014 tot Tuxie era strajerul bradului nostru de Craciun. Aici fotografii.


Se pare ca din 2015 am dus bradul artificial la bunici si l-am impodobit acolo, pentru ca acasa am facut mici improvizatii iar primul brad impodobit cu Adrian, a fost unul lipit pe peretele din camera lui.


In 2016 nu stiu ce s-a intamplat ca nu gasesc fotografii, dar iata ca 2017 l-a prins argintiul bunicilor si a fost admirat atat de mari, mici dar si pisici.


Tot in 2017 am facut si o improvizatie pe peretele din  sufrageria de la Bucuresti.



Anul 2018 ne-a adus mai multi braduti, unul realizat din carton reciclat pentru calendarul advent 2018, si evident bradul nostru artificial ce a stat atata timp la bunici.


Eheeeiiii, iata ca anul 2019 face ca bradutul nostru ratacit sa revina acasa. Ideea i-a apartinut pustiului sa il aducem la Bucuresti pentru ca este mai mare si poate aduce mai multe cadouri si la bucuresti. :)))

Turnul roz pentru mamici

$
0
0
In general sunt pasare de noapte. Cred ca asa am fost si inainte de a-l naste pe pustiulica, dar clar s-a agravat situatia de cand cu trezirile lui nocturne pana pe la 3 ani si ceva. Si nu prea erau putine, drept dovada si cartea aceea cu retete care tot noaptea a cam fost dospita.

Azi noapte am mesterit. 
De data aceasta pentru mamici nu pentru pitici.
Chestii de purtat inspirate de materialele minunate Montessori, mai exact pandantiv si cercei cu simpaticele cuburi din lemn vopsite roz... adica, turnul roz. Ah, si ceva matematica. 

Fotografia cu mine purtand pandantivul, este facuta de Adrian cel curios care nu ma lasa sa fac nimic fara sa intervina si el. Asa ca am invatat sa nu-l mai resping sau sa-l inlatur ci sa-l implic, sa ii arat, sa ii explic si sa-i ofer incredere in a-mi folosi lucrurile care nu sunt un pericol major pentru el (de exemplu aparatul de pirogravura nu am avut curaj sa-l las sa-l atinga, si nu cred ca o voi face prea curand, imi pare mult prea periculos indiferent cat de indemanatic ai fi). 
De cand am inceput sa accept ca desi este mic, totusi este capabil sa faca mult mai multe lucruri decat mi-as fi imaginat, au disparut crizele de furie si frustrarile din partea lui.

Daca va plac si doriti sa purtati dragalaseniile acestea, dati de veste.

 






Calendar advent 2019

$
0
0
Primul calendar advent l-am facut cu Adrian anul trecut cand de pe data de 1 decembrie i-am pregatit cate o carte si o activitate aferenta acesteia. Tot calendarul il puteti vedea aici.
Anul acesta a pornit de la ideea pustiului de a readuce la Bucuresti bradul nostru artificial, imprumutat cativa ani bunicilor. Zicea ca este mare si ar primi mai multe cadouri acasa la noi.
Avand acest calendar poate sa se pozitioneze mai bine in timp si sa identifice cate zile mai sunt pana la Craciun. Am creat si tiparit un calendar cu fiecare activitate in parte, apoi l-am lipit pe peretele din sufragerie. Intr-o zona este tiparit numarul de zile ramas pana la Craciun iar el urmeaza sa puna cate o bulina alba pe cercul respectiv.



Pe 1 decembrie am adus bradul acasa, pe 2 decembrie a dorit sa il montam iar de pe 3 decembrie am optat pentru activitati craft. In fiecare zi urma sa facem cate o decoratiune pentru brad si nu numai.

Datorita sotului meu minunat care mi-a realizat un birou rustic, cu tevi si lemn natur, am decis ca bradul sa se asorteze si sa aiba acelasi aspect rustic iar decoratiunile realizate de noi sa fie doar din materiale naturale, unele fiind chiar reciclate.

Primul ornament am decis sa fie o mini coronita din alune de padure.






Pe 4 decembrie am decis sa facem ingerasi din linguri de lemn si hartie. Avea alaturi un model realizat de mine iar toate materialele necesare erau puse pe o tavita.








Zilele 5 si 7 decembrie ne-au pus la treaba cu sfoara de iuta, din care am format braduti si globuri. Sfoara a fost infasurata pe carton sau hartie mototolita. Pentru globuri am folosit si sfoara alba din bumbac.









Calendar advent 2019 (2)

$
0
0
Cum spuneam in primul articol despre calendarul advent de anul acesta, vom avea multe activitati craft pentru decorarea bradului de Craciun si a casei.
Unele decoratiuni au fost intuitive pentru el si nu a fost neoie sa ii prezint pasii, ci pur si simplu a observat decoratiunea model realizata de mine, pentru altele am intervenit si eu atunci cand mi-a cerut. Trebuie sa recunosc ca unele activitati nu au prezentat deloc interes pentru el si le-am facut singura dar pustiul venea la masa de lucru si tragea cu ochiul din cand in cand la ceea ce fac.
Mi-a demonstrat ca desi nu a dorit deloc sa se implice in ceea ce lucram eu, m-a spurprins de cateva ori ca dupa o perioada de timp, din senin initia sa faca singur ceea ce a vazut la mine cu ceva timp in urma. Asa ca eu incerc (si imi e destul de greu) sa imi controlez miscarile chiar si cand nu este 100% langa mine, fac tot posibilul sa fie mereu ca o prezentare, pentru ca ochiul lui vigilent se pare ca inregistreaza si atunci cand nu as zice ca o face.
Dar sa revenim la zilele calendarului advent.

Ramasesem la ziua de 8 decembrie in care a realizat decorul mesei. A pus intr-un borcan cateva decoratiuni, zapada artificiala si o ghirlanda luminoasa, plus cativa braduti din carton alb decupati prin februarie, de ziua lui. Singur a decis sa adauge pe masa si acesti braduti. Eu uitasem complet de ei, dar se pare ca memoria lui si asoocirea cu iarna a fost mult mai buna.





Pe 9 decembrie am realizat un model de decoratiune pe care l-am invata eu la cursul Montessori, terminat in noiembrie inca aveam in memorie cum se face impletitura. Aceasta activitate era inclusa in zona de arta iar pustiul mi-a demonstrat ca a fost o super alegere sa o punem si noi pe lista realizarile noastre din aceasta saptamana. A cerut sa infasoare mult mai multe decat ii propusesem eu. Cu un asa succes, cred ca voi pastra tavita cu aceasta activitate sa o aiba mult mai mult timp la indemana, sa exerseze de cate ori doreste.




Pentru ca afara inca nu a nins iar noi ne dorim sa avem zapada de Craciun, iata ca pe 10 decembrie am adus fulgii de nea in casa. Aveam autocolante transparente cu forme de fulgi, asa ca i-a lipit pe perdea si pe geam.




Daca tot ninsese cu o zi inainte, pe 11 decembrie ne-am facut saniute. A pictat cateva bete de lemn iar eu le-am lipit, el urmand sa lipeasca sfoara si sa le agate in brad.





Ziua urmatoare am facut o coronita pentru a infrumuseta holul de la intrare. Pe o baza din nuiele impretite am prins cateva crengute de brad, am pus o funda din iuta si am legat cativa clopotei. Ah, si putin lipici cu sclipici.




Calendar advent 2019 (3)

$
0
0
Cred ca voi mai face doua articole cu activitatile noastre pentru calendarul advent.
Aici este prima parte a activitatilor calendarului advent din 2019 iar aici este a doua, cu tot ce am realizat de pe 1 decembrie pana pe 12 decembrie.

13 decembrie nu a fost cu ghinion ci chiar am avut o zi frumoasa, cu decor lipit pe perete, langa brad. Aveam cateva cercuri de lemn, folosite la gherghef pe care le-am utilizat sa le impodobim cu crengute de brad si cateva animale polare. Pe cercul cel mai mare, am infasurat o ghirlanda cu beculete.




In ziua de 14 decembrie ne-am facut manusi. Aceasta este o activitate pentru care nu a fost nevoie de loc de interventia mea. Se pare ca pustiul a intuit cum se face decoratiunea din carton ondulat si cateva bilute din vata de bumbac. Daca activitatea presupune decupaje cu foarfeca, este clar pentru el.






Oh, 15 decembrie cred ca va fi o zi memorabila pentru toti. Pustiul a cusut pentru prima data cu un ac real, pe gherghef. Era extrem de entuziasmat cand l-am intrebat daca i-ar face placere sa coase cu ac real (pana in prezent mai folosise unul din plastic pe un material antiderapant cu gauri imense).
I-am trasat cu creionul o linie continua si i-am spus ca pe acolo o sa taie iar pe linia punctata va coase.
Pe departe aceasta este activitatea cu cel mai mare succes din toate facute pana in prezent.
Sa spun sincer, am avut emotii sa nu se intepe dar nu s-a intamplat absolut deloc. Deci, neincrederea ca un pui de om de patru ani si ceva nu poate folosi cu succes unelte si instrumente reale, si nu poate duce la bun sfarsit o activitate ce este considerata potrivita doar pentru adulti, nu prea este fondata.

Rezultatul este minunat! 
Ador stelutele cusute de el. Eu le-am lipit si umplut cu vata.










Calendar advent 2019 (4)

$
0
0
Recunosc ca am avut doua zile (17 si 21 decembrie) in care am tras chiulul si nu am mesterit ceva specific Craciunului. Intr-una din zile pustiul a avut chef de construit puzzle-uri si cred ca a facut vreo 6 sau 7 si am jucat foarte multe jocuri de societate.


Activitatea de pe 16 decembrie nu prea la atras pe pustiul meu, poate a fost obosit pentru ca am facut seara casutele. Par scorburi in trunchi de mesteacan si sunt realizate din role reciclate de la hartia igienica, vopsite si lipite cartoane ondulate pe post de acoperis. Le-am nins cu ceva vata de bumbac lipita iar detaliile sunt facute cu ajutorul lipiciului cu sclipici.
Mie imi place foarte mult cum au iesit.





Pe data de 17 decembrie a dorit sa construiasca puzzle-urile.
Traiasca cel care a inventat pinterestul , pentru ca ne-a oferit foarte multe surse de inspiratie in realizarea acestor decoratiuni. Ore intregi poti naviga si nu te mai saturi.
Pe 18 decembrie am folosit dischetele mele demachiante sa facem omuleti din margele de lemn, sfoara de iuta si dischete rotunde.



19 decembrie a fost ziua cu cea mai simpla activitate. Ghirlanda din bile de vata.




Pe 20 decembrie am facut oameni de zapada, de fapt din dischete de bumbac. Nasul si palaria sunt din carton colorat iar ochii, gura si nasturii sunt desenati cu markerul negru.


Sambata pe 21 decembrie a fost ziua unchiului asa ca am fost in vizita. In ziua respectiva cred ca nu am mesterit mai nimic. Ziua urmatoare am impodobit mini bradutul din ghiveci. Aveam un set de decoratiuni din lemn si au venit perfect in completarea bradului nostru rustic.




Craciun Fericit!

$
0
0
Iata ca a venit si ziua de 25 decembrie 2019. Chiar nu stiu cand a trecut asa repede luna aceasta, important este ca ne-am simtit bine si am petrecut timp frumos impreuna.
Gata, calendarul nostru advent de anul acesta a luat sfarsit.

Craciun Fericit!






4 la rand

$
0
0
Am inceput sa fac ordine pe HDD-ul mobil (unde am mii de fotografii ne sortate) si ma tot minunez cate activitati am cu pustiul nostru, de care am uitat complet.
Una dintre activitati este pusa in scena cu ajutorul jocului "4 la rand". Vazand data cand au fost facute fotografiile, observ ca in aprilie ar fi un an de cand am facut aceasta activitate.
La acel moment m-am gandit ca daca tot nu foloseam jocul asa cum a fost el creat, ar fi util sa il punem in uz pentru ca cel mic sa formeze cuvinte.
Cateva abtibilduri cu litere le-am lipit pe piesele/dicurile jocului. Pe cele rosii le-am asociat cu vocalele iar cele negre cu consoanele.
Pentru ca literele mari au fost primele invatate de Adrian, am tiparit biletele cu 3 cuvinte scrise cu literele mari de tipar, urmand ca el sa formeze acele cuvinte.



 Nu incepuse de mult timp activitatea si a fugit sa ia rotunjitorul de colturi. Nu prea avea spor sa puna piesele de lemn pentru ca avea cardurile cuvintelor ne rotunjite. :)))




Pentru ca au trecut mai bine de 9 luni de la aceasta activitate, sunt curioasa daca acum prezinta interes jocul "4 la rand". Zilele urmatoare il voi scoate de la naftalina.


Ceasul

$
0
0
Pe la varsta de 3 ani si ceva, tin minte ca pustiul incepuse sa prezinte ceva mai mult interes pentru ceas. Mereu intreba cand vine tati de la serviciu, si fugea la ceasul aflat pe masuta din sufragerie. Fiind cu cifre romane ma ruga sa ii arat cu degetul ora.
In camera lui are un ceas digital cu lampa, la care putea sa identifice cifrele, doar ca era putin confuz cand seara arata ora 20:00. Tinand cont de acest lucru, am ales sa aman momentul detalierii acestui aspect, ci am ramas la abordarea: este ora 8 seara sau 8 dimineata.

In aceasta perioada de interes maxim, am facut o modificare ceasului din sufragerie. L-am desfacut si am lipit o hartie ce reprezinta ora cu cifre arabe, cele pe care Adrian deja le recunostea.


Pentru a identifica usor cifrele orelor si minutelor, le-am facut de culori diferite iar limba minutarului am vopsit-o exact in culoarea cifrelor ce reprezinta minutele. Orele sunt negre iar minutele turcoaz (sa se asorteze cu vopseau carcasei).

I-am spus ca pentru a identifica ora corect, cand ajunge limba neagra in dreptul linei groase, poate sa spuna cifra din dreptul acesteia. Pentru minute l-am lasat sa spuna cifra cea mai apropiata de limba turcoaz, nu am insistat sa numere liniutele subtiri.

In cel mai rau sau cel mai fericit caz, avem o marja de 5 minute in plus sau in minus.




Am fost suprinsa sa observ cat de repede a prins ideea, iar seara, cand a venit tati, primul lucru pe care l-a facut a fost sa ii arate ceasul si sa ii spuna la ce ora a ajuns acasa.
Cateva zile la rand a alergat in fata noului ceas, cu un mare entuziasm, si ma intreba de cateva ori pe zi daca ora este asa cum o spune el.




Corpul uman - organele interne

$
0
0
Pe la finalul lunii ianuarie, pustiul nostru a avut parte de prima enteroviroza. M-am simtit extrem de vinovata ca in noaptea cu pricina, a vomitat din ora in ora iar seara mancase extrem de mult ceva gatit de mine la cuptor. Am crezut ca ouale folosite in preparat au fost alterate si de aici a pornit totul, dar dupa doua zile tati a avut acelasi episod si apoi dupa inca doua zile m-a palit si pe mine "distractia".  A doua zi s-a lasat cu dureri musculare, si am cam zacut pe rand. Deci, clar a fost viral, iar ziua libera de 24 ianuarie a fost memorabila.
Despre corpul uman, schelet, membre si tot felul de discutii in baza intrebarilor pustiului, am tot avut parte dar de data aceasta a fost un bun prilej sa pun cap la cap cateva activitati tematice cu accentul pe organele interne si rolul acestora.



In prima faza am citi despre germeni, ca ei sunt cei responsabili de imbalnavirea noastra. Cum ii putem contacta si cel mai important cum putem sa ne ferim, ca sunt bacterii si virusuri si cum se inmultesc in corpul nostru.



"Anatomy" este o carte minunata, cu decupaje laser extrem de atractive. Este o carte fragila datorita  multor elemente mici decupate in hartie, insa el a fost extrem de atent si delicat cu rasfoirea ei.
Pur si simplu ne-a fascinat.





Cardurile folosite pentru numirea organele interne fac parte din seria Montessori de la editura gama. Apoi asocieri figurine cu imagini.





Prezentarea lor a fost facuta conform lectiei in trei pasi iar cand am vazut ca le identifica si le numeste corect am trecut la macheta cu bust/torso pentru a le vedea pozitia in interiorul corpului uman.
Cu ocazia folosirii acestei machete a putut sa faca diferenta, in functie de pozitia durerii, daca este vorba de disconfort la nivelul stomacului (conform experientei recente cu enteroviroza: greata, voma, durere) sau este vorba de crampe provocate de gaze in intestin si atunci este posibil sa aiba nevoie sa mearga la toaleta.
La fel, cardurile folosite si de aceasta data fac parte din acelasi set cu cele de mai sus.






Puzzle-ul in straturi si alfabetul mobil le mai folosisem, deci nu erau o noutate pentru el.






Pregatisem cateva schite cu organele interne pentru a le colora, dar nu a prezentat interes aceasta activitate decat pentru a scrie denumirea acestora. Oricum coloratul nu a fost niciodata o atractie pentru el, in schimb am observat ca in ultima perioada a preferat sa deseneze.
Eh, fiecare cu pasiunile lui. Nu am insistat si nu-l voi presa in vre-un fel in aceasta directie, doar ii ofer posibilitatea sa aiba acces la ea, in caz ca doreste sa si coloreze.





Ma gandeam ca dupa o perioada sa fac trecerea catre cele 5 simturi, deci tema va fi tot corpul uman doar ca va fi pus accentul pe un segment aparte.
Am deja facute materialele pentru partea tactila si abia astept sa le unim cu celelalte simturi.

Suruburi si piulite

$
0
0
Aseara am descoperit intr-o punga pe balcon, materialele acestei activitati. Adica, niste bucati de lemn, gaurite de tati, ratacite printre suruburi si piulite.
Am slefuit laturile si gaurile ce aveau aschii si am zis ca merita sa incerc.
Imi amintesc foarte clar ce tip de activitate aveam in plan sa-i pregatesc pustiului, dar ma gandeam ca poate a trecut destul de mult timp pana sa i-o prezint, iar el ar fi depasit momentul rafinarii miscarilor.
M-am inselat!
Asocierea si potrivirea piulitelor pe dimensiunile corespunzatoare suruburilor s-a lasat cu o portie de concentrare.






Cartitel

$
0
0
Rezonand cu ideile Mariei Montessori, am incercat, si inca incerc sa o pot pune in practica si pe cea legata de expunerea copilului la cartile cu povesti ce contin personaje ireale, fantome, monstrii, supereroi, animale cu superputeri, cam pana in jurul varstei de 6 ani cand copiii pot face diferenta intre imaginar si real.
Nu mi-a iesit foarte bine si nu am putut chiar 100% sa ma abtin sa nu cumpar carti respectand acest criteriu, dar clar am triat fantastic de mult din ce am primit sau achizitionat si m-am rezumat la actiuni reale, ce le putem regasi in viata noastra de zi cu zi, posibile chiar daca unele personaje sunt intruchipate de animale.
Cautand si sortand am descoperit extrem de multe carti frumoase (cei drept, multe nu sunt traduse in romana) cu teme minunate si iustratii fabuloase ce respecta realitatea inconjuratoare.

Pe Cartitel as fi putut sa il cunosc in urma cu vreo 30 de ani, dar abia anul trecut am aflat de existenta lui si din curiozitate am cumparat cartea.


In prima faza am fost reticenta sa i-o citesc pustiului dar el are acces la animale reale si stie deja ca acestea nu pot vorbi limba noastra si nu pot actiona precum oamenii. Am pus accentul pe analogii dragute (tepii ariciului sunt precum o perie, clestii racului pot taia precum o foarfeca, paianjenul tese panza precum oamenii tesaturile) si pe partea interesanta a cartii si anume, procesul obtinerii unei tesaturi din in, generozitate, prietenie, ajutor neconditionat, iar recent, mi-a venit ideea cum am putea lucra pe partea de limbaj, cu ajutorul unei activitati senzoriale.


Jocul este destul de simplu: dupa ce intr-o noapte l-am modelat pe Cartitel, am ascuns intr-o cutie cu nisip cateva obiecte.
Adrian alaturi de Cartitel, descopera micile comori ascunse in subteran in timp ce sapa galerii prin pamant, in cazul de fata prin nisipul kinetic. Apoi sunt frumos aranjate si etichetate iar el trebuie sa asocieze obiectul cu numele acestuia.




Pe langa cele descoperite si mentionate de Cartitel in carte, am mai adaugat eu cateva obiecte, fara sa tin cont de o regula anume, ci pur si simplu catoful, morcovul si rama sunt des intalnite in pamant.



Spor la joaca!

Voi ce activitati faceti inspirati de aceasta carte?


Asta e a mea!

$
0
0
Eu: Care este cana mea?
Pustiul: Asta e a mea!
Tati: A mea e pe masa.
Eu: Nu, a ta e pe noptiera!
Pustiul: Asta e  cana mea!
Eu: Stiu ca eu am pus cana mea pe coltul mesei.
Pustiul: E a mea!
Tati: Eu nu am dus cana pe noptiera, e cana mamei.
Eu: E a mea? Eu am lasat cana aici!
Pustiul: Tati are cafea in ea. Asta e a mea!
Eu: Sunt doua pe masa, care este a mea? Merg sa le spal pe toate!

Cam asa decurg lucrurile cand ai cani simple si uiti pe unde le lasi. Aveam un marker pentru portelan si am decis sa elimin orice conflict cu membrii familiei mele.
Am complotat cu Adrian sa il facem pe tati pisoi, eu am votat sa fiu vulpita iar el a dorit masina.
Dupa ce am facut schite pe hartie (observati va rog ca vulpea a fost cel mai greu de multumit), am desenat cu markerul pe canile curate si uscate.



Pustiul a preluat foaia cu schite si a adaugat diverse detalii, a suprascris si a desenat pe contur.



Ca sa fie totul si mai clar, fiecare desen are bula cu mesaj. Evident, pustiul zice: "Cana mea!" :)))


Pe marker era mentionat ca dupa ce stau 4 ore sa se usuce, este nevoie sa fie bagate 90 de minute la 160°C.
Daca tot am incins cuptorul, am aruncat si dovleacul de la strabunica sa se coaca pentru o placinta mult ceruta de Adrian.


Bip! Bip! Biiiip!

Gata, cuptorul a terminat.
Spalate cu detergent de vase, sunt deja puse la treaba. Sa vedem, acum cine mai incurca minunatiile acestea de cani.


Seara cand a venit tati acasa, i-am aratat cadoul si l-am intrebam daca este usor de intuit cui apartine fiecare cana.
Tati: - Eu sunt pisoi? Dar de ce am ochelari?
Pustiul: - Pentru ca porti ochelari, tatiiii!
Tati: - Dar vulpita de ce are coronita?
Eu: - Pentru ca sunt printesa casei!
Pustiul: - Iar eu sunt masina, tati! Uite, pot sa fac cu ochiul.



Cuvinte in raze de soare

$
0
0
Ador soarele si ma bucur nespus de mult ca avem toate geamurile casei, orientate catre lumina, catre caldura, catre viata, catre bucurie.
Primele raze ale soarelui le intrezaresc dimineata in camera noastra, chiar stand in pat, iar spectacolul culorilor apusului ne rasfata privirile la fereastra sufrageriei.
Uneori jucam teatru de umbre , asa cum am prezentat aici, stand cu spatele la fereastra iar soarele in apus este pe post de reflector.
Recent mi-am amintit ca aveam aceste litere mari, colorate si transparente, care pot fi folosite tot la apus, cand umbra e lunga si formeaza siluete magice.
Le-am pus intr-un cosulet pe masa si am lasat imaginatia sa zburde. Nu mult, cam pana a fugit soare la somn si nu am mai avut umbre.
Am dezvoltat partea de limbaj, formand cuvinte, iar pozitionarea literelor in picioare a lucrat nitel la rabdarea si concentrarea celui mic.










Plecati cu cortul

$
0
0
Oficial, astazi se implinesc 38 de zile de cand stam acasa, asa ca... GATA, am decis sa ne luam lumea in cap. Facem bagajul, luam cortul si plecam haihui, intr-o super viteza spre zone mai inverzite, mai stancoase, mai frumoase. Departe de stiri cu virus ucigator, departe de stres, departe chiar si de cei dragi (ca sa ii protejam).
Plecam sa invatam lucruri noi si sa ne regasim linistea interioara, unii dintre noi. Sa ne campam langa un parau, poate si pescuim ceva, apoi sa ne relaxam la un foc de tabara.
De mentionat ca aceasta este prima experienta cu cortul a pustiului.

In prima faza locatia trebuia bine aleasa, fara aglomeratie, fara galagie, fara mizerie. Auzisem ca pe "Creasta Balconului" era cam alomerat, cineva tot incearca sa faca ordine de 3 zile si se pare ca a lasat totul vraiste, asa ca am optat pentru "trecatoarea de vest a Camerei lui Adrian".
S-a dovedit a fi cea mai buna alegere!

Iata cum arata partea de rasarit inainte de a campa noi. Dupa aparitia noastra a aparut o cascada din saci de gunoi albastri, ce se pravalea pe niste stanci din hartie craft reciclata de la ambalajele cadourilor primite de pusti de ziua lui. Forma la baza cel mai fain loc de pescuit, plin de pesti colorati si vioi ce se lasau atat de usor atinsi chiar si cu mana.


Spre nord, avem un versant stancos de toata frumusetea, cu niscaiva vegetatie mutata de localnicii din zona, nu foarte indepartata, a "Vaii Sufrageriei".



Nu am ajuns la bunici sa imprumutam cortul lor, dar am improvizat un cort tip A dintr-un cearceaf de pat, asezat pe coada unei maturi care sta sprijinita de pervaz si suspendata de aplica din tavan.


Va spun de pe acum ca nu a dormit nici macar o secunda la pranz. Si-a luat chiar si gustarea de dupa amiaza in cort iar activitatile desfasurate nu au fost putine.


In timp ce discutam despre varianta potrivita de a pozitiona cortul, de ce nu este in regula sa fie pus langa stanci ce par cazute recent sau in zone inundabile, sau unde este risc de avalanse, ma trezesc cu el ca ma intreaba pe un ton foarte grav si apasat:
"- Mai MAMA, de ce ai pus cortul atat de aproape de apa?"
:)))


O alta lectie care l-a captivat, a fost cea de viata practica si anume: manuirea unui briceag multifunctional elvetian. I-am explicat ce poti face cu fiecare componenta a briceagului si ce parte este necesara pentru a desface conserve cand acestea nu au cheite de deschidere iar el a simulat ca are nevoie de conserve cu boabe de fasole. Cica ar merge de minune cu un peste proaspat la gratar.





Vazusem ca la baza cascadei se stransesera multi pesti, pe tot parcursul zilei a tras vreo 3 reprize de pescuit pentru ca la cina avea de gand sa hranim tot campingul cu peste la gratar.






Ne-a prins seara la cort, asa ca focul de tabara realizat hartie colorata creponata iar bustenii sunt role ramase de la servetelele de bucatarie a fost luminat de o instalatie cu leduri si baterii.


Pe la ora 18:00 l-am anuntat ca ar fi cazul sa inchidem campingul.
Grav moment! TRAGEDIE cu lacrimi de crocodil.
Cica el este campat 4 saptamani.


Totul a ramas neatins, doar coada maturii am dezlegat-o de firul prins de aplica din tavan, sa nu stea mult timp cu greutate agatata si sa dam in alte incidente.

Partea buna este ca avem culoar liber de la pat spre usa din camera , in caz ca sunt urgente la noapte pentru mers la baie.
Maine, o luam de la capat. Si tot asa cica vreo 4 saptamani.

"- Mama, maine o sa ma trezesc foarte de dimineata!"

A 2-a zi in camping

$
0
0
Succesul avut cu amenajarea camerei pentru mers cu cortul, l-a facut pe pusti sa planifice activitati pentru 4 saptamani la munte. De fapt, nici nu am plecat de la munte pentru ca nu a vrut sa strangem nimic din camera, am lasat chiar si "focul" aprins.

Binenteles ca ne-am strans selectiv gunoiul pentru a respecta natura. Si sa nu vina ursul, va povestesc mai tarziu despre acest subiect.

Ziua doi de camping blocati la munte.

Primul pas, sa ne orientam prin acest peisaj montan. Suntem pregatiti? Sigur ca da, ne apucam de cartografiat zona. Astazi vrem sa ajungem la lac sa pescuim, evident ca vom pescui sportiv. :)

Asa ca ne-am pus impreuna pe treaba sa avem inca pe lumina harta gata, doar dorim sa avem timp si de pescuit.


Harta ar trebui sa fie o reprezentare grafica in plan orizontal a Pamantului deci ne-am ghidat dupa elementele din camera, pozitionand cascada in stanga cortului iar muntele in spate spre dreapta.

Adrian s-a gandit ca in padure sunt si animale salbatice asa ca a desenat vulpe, iepure si...  atentie urs!
Avem indicator de atentie urs, siguranta inainte de toate, nu?





A inceput cu realizarea cortului, decupand un triunghi din carton maro. Desi noi nu avem cort real ci o simpla improvitatie cu un cearceaf, el a desenat un fermoar iar in cort este chiar el.
Bine, realitatea este ca e mai bun acest cort decat cel real, avand un suport de lemn special creat (coada de matura) si un material prelucrat hidrofob (o tesatura gasita in dulap :) ).



Padurea de brazi a fost decupata din carton verde iar muntele a dorit sa il desenez eu.




Cu doua carioci a desenat cascada iar apa unde a pescuit a fost decupata din hartie creponata albastra. Mototolita si lipita da volum si arata foarte frumos.


La final era nevoie de traseul turistic. Se observa ca a plecat de la cort si rabdarea de a trasa puncte mici a cam luat sfarsit cand a trecut de zona cu iepuri. Apoi a galopat pana la cascada. :))

Se grabea la pescuit, pestii asteptau de ceva vreme.


Am incheiat cu planul pentru ziua urmatoare:
"- Mama, maine vreau sa mergem sa culegem ciuperci! "

Surpriza pentru noi

$
0
0
De pe la sfarsitul lui februarie sa fie 4 saptamani de cand stau cu pustiul acasa.
In prima, au aparut niste muci si o stare subfebrila.
In a doua saptamana, s-au gandit secretiile nazale ca ar fi cazul sa plece la plimbare si au fugit in vizita la urechea stanga, punand de o otita, dar nu din aceea simpla seroasa ci una mai cu staif, asa ca am bifat prima otita cu timpan perforat din viata lui.
In a treia saptamana, continuare tura de antibiotic, bifand ca fiind cea mai lunga din viata lui (multe premiere perioada aceasta).
Iar a patra, s-a dorit a fi recuperare dupa atata antibiotic.
Cam asa ne-am distrat noi timp de o luna, taman la inceput de izolare din cauza pandemiei coronavirus.
Hai ca noi am inceput bine #stamacasa, nu cu ziua 0 ci deja suntem la ziua 29! Sa vedem cate se mai adauga.

Ieri in timpul zilei, vorbind la telefon cu dragul meu sot, imi zice ca are o surpriza pentru noi si ca maine avem ce face. Nu o data, nu de doua ori, ci de vreo trei-patru ori imi repeta discursul acesta.
Berbecul din mine e ros de curiozitate cand e vorba de suprize, dar nu te pui cu scorpionul secretos ca nu afli nimic de la el, nici daca il pici cu ceara.
Ma resemnez.
Vine seara acasa de la birou.
Deschid usa si il vad cu TREI cutii in brate. Nu sunt extrem de panicata din cauza virusului, dar totusi incerc sa fiu precauta:
- Ce sunt astea?
- Surpriza pentru voi.
- Ce ai acolo?
- Licheni! scotand la iveala un zambet strengaresc.
- Pune cutiile pe balcon! Nu ating nimic! (dupa cum spuneam, nu sunt panicata si stresata din cauza virusului, da? :))  )

Seara decurge normal, cine mai stie ca avem o tona de licheni pe balcon?
Mancam, terminam ritualul de culcare pentru cel mic si uite ca ma impinge curiozitatea indemnandu-ma sa vad care-i treaba cu surpriza de pe balcon.

Intrebare: Cine credeti ca a stat pana la 3 si ceva noaptea sa faca primul tablou cu licheni stabilizati?
Da, da, este evident raspunsul.

Multumesc dragului meu sot pentru grija ce ne-o poarta si ca doreste sa nu ne plictisim, si-i multumesc din suflet lui Ovidiu pentru oportunitatea de a face cunostinta cu lichenii.

Iata ce a iesit, nu doar din materiale banale, ci cu licheni speciali, pietre de Grecia aduse pe taram romanesc in urma cu 3 ani, si crengi de Herastrau aduse pe balcon de doar 2 ani. Pictura din fundal este recenta, cred ca inca nu s-a uscat vopseaua.

Pentru comenzi, las un nr de telefon: 0723.... sau mai bine scrieti un mesaj la postare. :)

tablou licheni stabilizati, licheni, licheni stabilizati, tablou personalizat, tablou special licheni, tablou deosebit licheni, licheni copac, vixy.ro, licheni in tablou, peisaj cu licheni, peisaj licheni stabilizati

tablou licheni stabilizati, licheni, licheni stabilizati, tablou personalizat, tablou special licheni, tablou deosebit licheni, licheni copac, vixy.ro, licheni in tablou, peisaj cu licheni, peisaj licheni stabilizati

tablou licheni stabilizati, licheni, licheni stabilizati, tablou personalizat, tablou special licheni, tablou deosebit licheni, licheni copac, vixy.ro, licheni in tablou, peisaj cu licheni, peisaj licheni stabilizati

tablou licheni stabilizati, licheni, licheni stabilizati, tablou personalizat, tablou special licheni, tablou deosebit licheni, licheni copac, vixy.ro, licheni in tablou, peisaj cu licheni, peisaj licheni stabilizati


Activitati invatare litere

$
0
0
Imi amintesc foarte clar ca activitatile urmatoare le-am grupat frumos cand pustiul deja stia o mare parte din litere. Pe cele mari de tipar le-a retinut prima data si le-a prins din zbor, foarte devreme.
Multe le-a retinut de la numerele de inmatirculare al masinilor de pe strada dar mai ales din parcare. Sa fi fost inainte de varsta de 2 ani cand nici nu stia sa vorbeasca ci doar spunea "îîî..îîîî" aratand cu degetul litera pe care dorea sa o auda.
Tot meritul ii apartine, eu doar ii spuneam ceea ce imi arata si imi era clar ca are o inclinatie pe partea de limbaj, drept dovada ca a-nceput sa vorbeasca destul de devreme.

Ce imi amintesc foarte clar si consider foarte util de stiut, a fost ca tocmai citisem despre importanta prezentarii copiilor a sunetelor literelor: a, b nu bî, c nu cî, s nu sî, etc. si evitarea pronuntarii literelor alfabetului: a, be, ce, de, ef... 
Urma sa ii fie mult mai usor in identificarea literelor in cuvinte, lucru pe care mi l-a demonstrat in timp, in activitatile propuse. Totul a mers de la sine, natural si in ritmul lui.

In prezent, dulapiorul acesta cu rafturi nu mai este in camera lui iar realizarea oraselului iarna il puteti vedea in articolul acesta.


Dupa cum spuneam, in momentul acestor fotografii (cred ca undeva intre 3 ani jumate si 4 ani), pustiul stia literele mari si o mare parte din literele mici asa ca pentru a nu fi plictisitor pentru el, i-am pregatit activitati pe grupuri de cate 4 litere. Incercand sa-i elimin confuziile intre literele asemanatoare p si q, sau b si d.

Aceasta este o activitate de identificare si sortare litere. Toate cardurile cu cele 4 litere diferite erau intr-un bol iar el trebuia sa le sorteze si sa le grupeze in pahare.



Cea mai importanta activitate a fost trasarea cu degetul aratator si cel mijlociu a literelor abrazive.

Pentru ca aceste carduri aveau o pictograma imprimata, eu am atasat pe tavita si figurina respectiva pentru un stimul senzorial mai mare si o asociere vizuala a obiectului cu sunetul primei litere.






O activitate dedicata identificarii primei litere din cuvant a fost asocierea si gruparea cardurilor cu imagini.
Pentru controlul erorii am lipit pe spatele fiecarui card cate o bulina colorata, evidentiind prin aceeasi culoare grupul de imagini care incep cu aceeasi litera. Spre exemplu, pentru litera "s" am folosit bulina albastra iar el intorcand toate cardurile cu imagini si pe cel cu litera "s" putea sa vada daca a asociat corect.




Tin minte ca una dintre cele mai apreciate activitati si cu cel mai mare succes, a fost jocul sunetelor.

In mod normal se pun mai putine obiecte in cutie. Dar, pentru ca el imi tot cerea altele, ajunsesem sa avem cate 5 sau 6 obiecte pentru fiecare litera in aceeasi cutie.
Cutia de la un puzzle a fost perfecta pentru acest joc in care eu ii grupasem cate 4 litere. In fiecare compartiment, pe langa obiecte am pus si cate o litera din lemn pentru a le grupa usor pe masa de lucru.
La final pentru o usoara organizare putea sa le grupeze in functie de litera autoadeziva pe care o lipisem pe fundul fiecarui compartiment.




Noi am folosit si doua bete pentru despartirea cuvintelor in silabe. In timp ce pronuntam pe silabe lovea ritmic betele in functie de numarul acestora. Se poate face si cu batutul din palme pentru cuvinte aleatorii, asa faceam in masina cand veneam de la munte si nu aveam obiecte la indemana.




La final am sa va arat si o propunere de activitate care pentru el nu a fost atractiva. Pur si simplu nu a dorit sa se atinga de tava respectiva.
Si uite asa ma intreb cum pot afirma unii oameni ca obligi un copil sa invete ceva daca el nu doreste si pentru care in capsorul lui nu prezinta interes?
Sincer, eu nu am reusit niciodata sa il fac sa execute ceva ce nu si-ar fi dorit. Pentru ca nu am fost atenta, au fost destule activitati pe care nu le-am propus corespunzator ariei lui de interes dar am invatat si inca invat sa il observ si sa-i ofer un mediu pregatit.

Activitatea cu pricina si care se poate observa in dulapul din prima imagine, era pentru dezvoltarea motricitatii fine, trebuia sa modeleze cu plastilina pe un sablon cu forma literelor prezentate.


Sper sa va inspire aceste activitati si sunt curioasa care este sau a fost la voi activitatea/jocul cu cel mai mare lipici la pici in invatarea literelor?


Viewing all 402 articles
Browse latest View live